Пређи на главни садржај

Sve misterije koje prate Met Galu – ko je pozvan, koliko košta karta, šta se dešava unutra…

foto:cosmopolitan.com


Met Gala je najglamurozniji događaj u njujorškom kalendaru, a ove godine ulaznica je koštala 30.000 dolara.
Šta je Met Gala?
Zvanično to je dobrotvorni događaj Metropoliten muzeja u Njujorku na kom se prikupljaju sredstva za modni deo te institucije - Costume Institute.

Nezvanično svi partiji u okviru Met Gala se nazivaju različitim imenima - žurka godine, Oskar Istočne obale, a zvanice zovu i bankomatima Met muzeja.
Otvarajući parti označava otvaranje godišnje Costume Institute izložbe i tu su u centru pažnje uvek zvezde i modni domaćini s crvenog tepiha.

Ove godine izložba se zove "Camp:notes of fashion", a domaćice su Ana Vintur, Rijana, Donatela Versaće i Amal Kluni.
Postoje brendovi koji često pozvaju zvezde da sede za njihovim stolom, a Ana Vintur takođe poziva dizajnere u usponu koji ne mogu da plate preskupu kartu, oni se takoreći švercuju.
Koliko koštaju karte?

Ove godine su koštale 30.000 dolara ili 25.100 evra, ali za rezervaciju stola ste morali da uplatite 275.000 dolara ili 230.588 evra. Parti i izložba su sponzorisani.
Sav novac od ulaznica ide Costume Institutu, jer je to jedini deo Metropoliten muzeja koji se samostalno finansira. Prošle godine je prikupljeno preko 12 miliona dolara. Naravno, ne plati baš svako ulaznicu.

Kada se održava?

Met Gala se održava svakog prvog ponedeljka u mesecu maju. Zato se i prvi majski ponedeljak naziva često najglamuroznijim ponedeljkom.
Zašto bi bilo koja budala platila toliko za parti?

Ana Vintur, urednica Vogue-a je postala predsedavajuća Met Gala još 1999. Od tada ona je ta koja je lokalni filantropski događaj pretvorila u globalni selebriti koktel. Uzmite najpoznatija imena iz sveta mode, muzike, filma, biznisa i politike i izmešajte.
Met Gala je postao zlatni standard žurki. Donald Tramp je zaprosio Melaniju na Met Gala 2004. Ove godine ih niko nije očekivao na crvenom tepihu.
To je ulaznica koju je najteže dobiti, a ujedno je i najželjenija.
Zar aktuelni papa ne propoveda o siromaštvu i inkluziji? Šta je sad ovo?

Ako Vatikan ne vidi problem u svemu tome, zašto ga vidite vi? Dali su odobrenje da se oko 50 komada iz sakristije Sikstinske kapele donese na izložbu u Metropoliten. Razlog je očigledan - bilo šta što promoviše katoličanstvo i predstavlja ga široj publici je dobra stvar, a ova izložba je upravo to.
Na izložbama 2015. i 2016. je bilo preko 700.000 posetilaca, a kurator Endrju Bolton je ove godine pažljivo odvajao crkvene predmete od dizajnerskih. "Sveti" komadi će biti izloženi samostalno u Ana Vintur Costume Centru.
Koliko ljudi uđe na parti?

Prošle godine oko 550, ali je bio u pitanju intimniji događaj za intimniju izložbu - "Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Art of the In-Between" koja je bila posvećena japanskoj dizajnerki koja je jednom izjavila da joj je cilj kolekcije da "ne pravi odeću."
"Heavenly Bodies" je kontrast Rei Kawabuko, radi se o najvećoj izložbi koju je Costume Institut napravio. Prostire se u tri galerije.
Ako mogu da platim kartu mogu li da idem?

Maštajte samo. Za razliku od drugih dobrotvornih događaja, na Met Gala se stiže samo s pozivnicom i tu je ogromna lista čekanja. Poznate ličnosti uglavnom dobijaju takozvane pozivnice +1, odnosno imaju mogućnost da povedu partnera ili neku dragu osobu. Jedini izuzetak su modni dizajneri, koji mogu da dovedu svoje manekene.
Da biste se kvalifikovali za listu morate biti poznati i uspešni, ali i lepi, jer Ani Vintur je to važnije od samih para. Ona daje konačnu odluku o svakoj pozivnici i gostu, što znači da čak i ako neka kompanija zakupi sto, ne mogu da oduče ko će za njim sedeti. Anino "amin" je ključno.
Da li je obavezan stajling u skladu sa temom?

Nigde ne piše da zvanice moraju odevno da prate temu, ali to se nekako očekuje. Ove godine sve dame su ispratile religijsku ikonografiju.
Šta se dešava unutra?

To je tajna! Poslednje tri godine je zabranjeno objavljivanje bilo kakvog materijala na društvenim mrežama posle crvenog tepiha.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Non-Hodgkin limfom- simptomi, uzroci, lečenje

Kancer limfnih čvorova - težak protivnik Dok sam razmišljala koju temu obraditi, trudila sam se da budem nepristrasna i da obrađujem žaruće teme ali sam shvatila da treba podići ljudsku svest o nekim ne tako čestim i spominjanim teškim bolestima baš kao što je Non-Hočkin limfom. Generalno nam je u mentalitetu da smo najpametniji, uvek su doktori ti koji ništa ne znaju i retko ko voli i revnosno posećuje lekare. To je možda i ključni razlog neinformisanosti i neznanja kada je reč o teškim bolestima, izlečivim ali teškim. I onda samo realnost, u jednom trenutku udari šamar od kojeg nas ozbiljno zaboli glava pa shvatimo da ipak smo daleko od najpametnijih i ipak je život taj koji nas gleda sa strane i stavlja na razna iskušenja verovatno baš zbog tog našeg šepurenja „Neće meni ništa da se desi“, „Neće grom u koprive“ i   sličnih izjava koje govorimo na svakodnevnom nivou. U ovom tekstu neću imati sagovornika, ovaj tekst je mesto gde ćete biti izbombardovani izuzetno bi

KAKO ZASLUŽITI PLAVI ZNAK NA INSTAGRAMU?

Da li je moguće da "bilo ko" dobije tu čuvenu verifikaciju?  Kada je reč o marketingu društvenih medija u 2019. godini, čini se da se gotovo sve može kupiti. Fesjbuk je sada star više od jedne decenije, pa čak i Instagram postoji dovoljno dugo da korisnici pametno shvate različite načine kojima mogu da prevare sistem. Neki pratioci (čitaj: botovi) mogu se kupiti za novčane iznose, sa mogućnošću da se isti ponašaju kao ljudi, lajkuju  i komentirišu vaše fotografije, i to sa dodatnom cenom. Mnogi smatraju da je plavi krug pored vašeg imena na Instagramu statusni simbol. Samo najpopularniji i najuticajniji Instagram influenseri će imati tu privilegiju da im na profilu stoji taj plavi bedž. Većina drugih društvenih mreža imaju slične simbole verifikacije ili statusa. Ne bi trebalo da bude iznenađenje da Fejsbuk, vlasnik Instagram-a, ima sličnu šemu verifikacije, takođe koristeći beli krug na plavoj pozadini kao njegov simbol. Tviter je pokrenuo svoj sistem verifik

DA LI JE BATINA IZ RAJA IZAŠLA?

Kako će novi zakon o zabrani telesnog kažnjavanja dece uticati na vaspitanje budućih generacija? Ovih dana glavna vest u svim medijima je nova zakonska regulativa kojom se onemogućavaju roditelji da telesno kazne sopstvenu decu. Naime, ukoliko se izglasa ovaj predlog zakona, potpuno se zabranjuje roditeljima da udare dete. Roditelji koji prekrše zakon neće ići u zatvor, ali će morati u savetovalište. I sada, dok se većina roditelja i dalje vodi onom čuvenom "batina je iz raja izašla", psiholozi tvrde da primena sile na decu nikako ne deluje pozitivno, naprotiv. Iako nisam roditelj, uvek se obradujem kada vidim kulturno i vaspitano dete, jer, nažalost stiče se opšti utisak da se sa decom mnogo manje radi nego pre 10,20 godina. Roditelji su celog dana na poslu, neretko rade i po dva posla kako bi prehranili porodicu, pa prosto fizički ne postižu da se posvete deci.Neko će reći da to ne može biti izgovor za nekulturu i neljubaznost koja je uočljiva kod mališana,