Пређи на главни садржај

Saveti za nove vlasnike: Kako pravilno četkati i srediti psa?

Kad postanete vlasnik psa, preuzeli ste odgovornost za njegovo zdravlje, ali i za održavanje čiste dlake, stoga bi trebalo da budete upoznati sa načinima kako negovati vašeg najboljeg prijatelja:


Redovno kupanje

Ako psa kupate, recimo, jednom godišnje, on se neće naviknuti na to, što čini svaki ulazak u kadu ili profesionalni salon užasno stresnim iskustvom. Kada vašeg psa uvedete u određenu rutinu, kupanje i održavanje postaje navika. Možda čak počne uživati- iskreno, to je veoma teško, ali nikad se ne zna, možda se nekome od vas posreći, meni neću vas lagati, nije.

Krenite dok su još mali

Ako svom psu od "malih nogu" redovno četkate dlaku i perete zube, on će se naviknuti na to i kasnije neće stvarati probleme.


Budite svesni svojih ograničenja kod kuće

Iako možete ošišati psa i kod kuće, budite svesni da će profesionalci učiniti mnogo čišći rez i znati kako se nositi sa psom u stresnim situacijama.

Naučite psa da mirno leži na boku

Ovo je bitno jer tako će on biti opušten i spreman za svaki vaš potez pre i posle bilo kakvog doterivanja.

Četkajte celo telo

Postoji više za četkanje osim leđa. Morate četkom proći preko celog tela i tek onda ćete napraviti razliku.
Uređivanje pasa

Istražite kakvo doterivanje vaša pasmina zahteva

U skladu sa pasminom, možda ćete morati usredsrediti više pažnje na određene aspekte doterivanja. Psi s dugom dlakom mogu zahtevati različite četke za različite delove tela zbog debljine krzna.
Neke pasmine će zahtevati više od pukog šamponiranja zbog gustoće krzna. Važno je napraviti istraživanje o vašem psu ako ga planirate uređivati kod kuće.

Budite oprezni sa šamponom

Baš kao i kod ljudi, važno je biti oprezan sa šamponom. Pazite da slučajno ne dospe u oči ili nos vašeg psa. To peče! I opasno je.

Temeljno isperite

Ako kupate psa kod kuće, pobrinite se da temeljno isperete sav šampon s njegovog krzna. Ostatak sapuna ili šampona će izazvati svrbež, a to niko ne želi.


Ne forsirajte psa

Ako je vaš pas potpuno pod stresom i jednostavno ne želi kupanje, četkanje ili šišanje, nemojte ga prisiljavati! Budite svesni njegovih znakova da je uzrujan.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Non-Hodgkin limfom- simptomi, uzroci, lečenje

Kancer limfnih čvorova - težak protivnik Dok sam razmišljala koju temu obraditi, trudila sam se da budem nepristrasna i da obrađujem žaruće teme ali sam shvatila da treba podići ljudsku svest o nekim ne tako čestim i spominjanim teškim bolestima baš kao što je Non-Hočkin limfom. Generalno nam je u mentalitetu da smo najpametniji, uvek su doktori ti koji ništa ne znaju i retko ko voli i revnosno posećuje lekare. To je možda i ključni razlog neinformisanosti i neznanja kada je reč o teškim bolestima, izlečivim ali teškim. I onda samo realnost, u jednom trenutku udari šamar od kojeg nas ozbiljno zaboli glava pa shvatimo da ipak smo daleko od najpametnijih i ipak je život taj koji nas gleda sa strane i stavlja na razna iskušenja verovatno baš zbog tog našeg šepurenja „Neće meni ništa da se desi“, „Neće grom u koprive“ i   sličnih izjava koje govorimo na svakodnevnom nivou. U ovom tekstu neću imati sagovornika, ovaj tekst je mesto gde ćete biti izbombardovani izuzetno bi

KAKO ZASLUŽITI PLAVI ZNAK NA INSTAGRAMU?

Da li je moguće da "bilo ko" dobije tu čuvenu verifikaciju?  Kada je reč o marketingu društvenih medija u 2019. godini, čini se da se gotovo sve može kupiti. Fesjbuk je sada star više od jedne decenije, pa čak i Instagram postoji dovoljno dugo da korisnici pametno shvate različite načine kojima mogu da prevare sistem. Neki pratioci (čitaj: botovi) mogu se kupiti za novčane iznose, sa mogućnošću da se isti ponašaju kao ljudi, lajkuju  i komentirišu vaše fotografije, i to sa dodatnom cenom. Mnogi smatraju da je plavi krug pored vašeg imena na Instagramu statusni simbol. Samo najpopularniji i najuticajniji Instagram influenseri će imati tu privilegiju da im na profilu stoji taj plavi bedž. Većina drugih društvenih mreža imaju slične simbole verifikacije ili statusa. Ne bi trebalo da bude iznenađenje da Fejsbuk, vlasnik Instagram-a, ima sličnu šemu verifikacije, takođe koristeći beli krug na plavoj pozadini kao njegov simbol. Tviter je pokrenuo svoj sistem verifik

DA LI JE BATINA IZ RAJA IZAŠLA?

Kako će novi zakon o zabrani telesnog kažnjavanja dece uticati na vaspitanje budućih generacija? Ovih dana glavna vest u svim medijima je nova zakonska regulativa kojom se onemogućavaju roditelji da telesno kazne sopstvenu decu. Naime, ukoliko se izglasa ovaj predlog zakona, potpuno se zabranjuje roditeljima da udare dete. Roditelji koji prekrše zakon neće ići u zatvor, ali će morati u savetovalište. I sada, dok se većina roditelja i dalje vodi onom čuvenom "batina je iz raja izašla", psiholozi tvrde da primena sile na decu nikako ne deluje pozitivno, naprotiv. Iako nisam roditelj, uvek se obradujem kada vidim kulturno i vaspitano dete, jer, nažalost stiče se opšti utisak da se sa decom mnogo manje radi nego pre 10,20 godina. Roditelji su celog dana na poslu, neretko rade i po dva posla kako bi prehranili porodicu, pa prosto fizički ne postižu da se posvete deci.Neko će reći da to ne može biti izgovor za nekulturu i neljubaznost koja je uočljiva kod mališana,