Пређи на главни садржај

5 pokazatelja da ste natprosečno inteligentni

Iako izgleda neverovatno, ove karakteristike otkrivaju da imate viši koeficijent inteligencije.
 Foto: Shutterstock
Inteligencija je mentalna sposobnost koja se odnosi na način razumevanja, planiranja i rešavanja problema, a mnogo je faktora koji utiču na sam razvoj ličnosti.
Najnovija istraživanja naučnika otkrila su neke parametre koji ukazuju na natprosečnu inteligenciju.

Ranije ste naučili da čitate

Naučnici sa Univerziteta Edinburg i Kings College of London sproveli su 2000. godine istraživanje u koje su uključili blizance. Zanimljivo je da su rezultati pokazali kako je blizanac koji je ranije naučio da čita, inteligentniji od brata ili sestre.

Majka vas je rodila u tridesetim

Jedna engleska studija tvrdi da majke koje se porode u 30-im, na svet donesu pametnije dete od onih koje su rodile u 20-im ili 40-im.

Imate veliku zadnjicu

 Foto: Shutterstock
Žene s velikom pozadinom su inteligentnije od onih sitnije pozadine, tvrde naučnici sa Univerziteta Pitsburg i Kalifornija. Ali, to nije sve. One mogu da se pohvale i boljim zdravljem. 

Duhoviti ste

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Mexico pokazalo je da su duhovite osobe inteligentnije. Naime, naučnici su uradili IQ-test kod 400 studenata, a ispitanici su imali zadatak da napišu tekst za strip. Rezultati su pokazali da najsmešnije ideje imaju oni s višim koeficijentom inteligencije.

Imate mali krug prijatelja, ali su pravi

Osobe koje oko sebe grade zid, te imaju mali krug prijatelja su inteligentniji, smatraju evolucijski psiholozi.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Non-Hodgkin limfom- simptomi, uzroci, lečenje

Kancer limfnih čvorova - težak protivnik Dok sam razmišljala koju temu obraditi, trudila sam se da budem nepristrasna i da obrađujem žaruće teme ali sam shvatila da treba podići ljudsku svest o nekim ne tako čestim i spominjanim teškim bolestima baš kao što je Non-Hočkin limfom. Generalno nam je u mentalitetu da smo najpametniji, uvek su doktori ti koji ništa ne znaju i retko ko voli i revnosno posećuje lekare. To je možda i ključni razlog neinformisanosti i neznanja kada je reč o teškim bolestima, izlečivim ali teškim. I onda samo realnost, u jednom trenutku udari šamar od kojeg nas ozbiljno zaboli glava pa shvatimo da ipak smo daleko od najpametnijih i ipak je život taj koji nas gleda sa strane i stavlja na razna iskušenja verovatno baš zbog tog našeg šepurenja „Neće meni ništa da se desi“, „Neće grom u koprive“ i   sličnih izjava koje govorimo na svakodnevnom nivou. U ovom tekstu neću imati sagovornika, ovaj tekst je mesto gde ćete biti izbombardovani izuzetno bi

KAKO ZASLUŽITI PLAVI ZNAK NA INSTAGRAMU?

Da li je moguće da "bilo ko" dobije tu čuvenu verifikaciju?  Kada je reč o marketingu društvenih medija u 2019. godini, čini se da se gotovo sve može kupiti. Fesjbuk je sada star više od jedne decenije, pa čak i Instagram postoji dovoljno dugo da korisnici pametno shvate različite načine kojima mogu da prevare sistem. Neki pratioci (čitaj: botovi) mogu se kupiti za novčane iznose, sa mogućnošću da se isti ponašaju kao ljudi, lajkuju  i komentirišu vaše fotografije, i to sa dodatnom cenom. Mnogi smatraju da je plavi krug pored vašeg imena na Instagramu statusni simbol. Samo najpopularniji i najuticajniji Instagram influenseri će imati tu privilegiju da im na profilu stoji taj plavi bedž. Većina drugih društvenih mreža imaju slične simbole verifikacije ili statusa. Ne bi trebalo da bude iznenađenje da Fejsbuk, vlasnik Instagram-a, ima sličnu šemu verifikacije, takođe koristeći beli krug na plavoj pozadini kao njegov simbol. Tviter je pokrenuo svoj sistem verifik

DA LI JE BATINA IZ RAJA IZAŠLA?

Kako će novi zakon o zabrani telesnog kažnjavanja dece uticati na vaspitanje budućih generacija? Ovih dana glavna vest u svim medijima je nova zakonska regulativa kojom se onemogućavaju roditelji da telesno kazne sopstvenu decu. Naime, ukoliko se izglasa ovaj predlog zakona, potpuno se zabranjuje roditeljima da udare dete. Roditelji koji prekrše zakon neće ići u zatvor, ali će morati u savetovalište. I sada, dok se većina roditelja i dalje vodi onom čuvenom "batina je iz raja izašla", psiholozi tvrde da primena sile na decu nikako ne deluje pozitivno, naprotiv. Iako nisam roditelj, uvek se obradujem kada vidim kulturno i vaspitano dete, jer, nažalost stiče se opšti utisak da se sa decom mnogo manje radi nego pre 10,20 godina. Roditelji su celog dana na poslu, neretko rade i po dva posla kako bi prehranili porodicu, pa prosto fizički ne postižu da se posvete deci.Neko će reći da to ne može biti izgovor za nekulturu i neljubaznost koja je uočljiva kod mališana,